Dom z widokiem na góry

Lokalizacja: Wiślica
Powierzchnia: 145,77m² +garaż 47,02m²
Zespół projektowy: Michał Kościelny
Status: projekt budowlany

Dom zaprojektowano na działce w zlokalizowanej na wzgórzu – ponad terenem miejskim. Z posesji rozpościera się piękny widok na całą panoramę Beskidu Śląskiego. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się rozproszona zabudowa bez wyraźnego układu urbanistycznego, od strony wejścia do budynku droga dojazdowa, a dalej las.

Projektując ten dom skupialiśmy się przede wszystkim na walorach widokowych działki. Strefa dzienna  – salon oraz kuchnia zostały zaprojektowane w taki sposób aby z każdego miejsca w tej części możliwe było kadrowanie widoku znajdującego się za oknem.  Dodatkowo przestrzeń nad częścią dzienną otwarta jest aż do dachu tworząc wrażenie bardzo dużej, dodatkowo doświetlona została trójkątnym oknem. Całe poddasze zostało zaprojektowane jako strefa sypialna, nocna – znajdują się tam  sypialnie, garderoby i łazienka. Przez środek poddasza  – symetrycznie przebiega korytarz  – dojście do pomieszczeń. Korytarz zakończony jest antresolą nad parterem i dalej klatką schodową.

W budynku znajduje się garaż dwustanowiskowy, za nim pomieszczenie techniczne. Po wejściu do budynku głównym wejściem wchodzimy do wiatrołapu, który przechodzimy na wprost. Następnie znajdujemy się przedpokoju z którego idąc w lewo przejdziemy do garażu, idąc w na wprost wejdziemy do gabinetu. Skręcając w prawo idziemy w kierunku salonu z kuchnią. Po prawej mijamy łazienkę. Zaraz za łazienką znajdują się schody prowadzące na poddasze, po lewej widzimy kuchnie otwartą na salon z jadalnią.  Z kuchni znajduje się bezpośrednie dodatkowe wyjście z budynku do ogrodu – na taras. Gabinet oraz łazienka zostały usytuowane w taki sposób aby korzystające z nich osoby z zewnątrz nie musiały przechodzić przez pozostałe części domu – zostały zlokalizowane blisko wiatrołapu.

Wchodząc po schodach na górę znajdujemy się na antresoli nad kuchnią jadalnią oraz strefą wypoczynkowa. Następnie kierując się w kierunku strefy nocnej budynku idziemy centralnym korytarzem, po prawej mijamy dwa pokoje dzieci i garderobę ogólnodostępną, po lewej łazienkę oraz główną sypialnie z garderobą wyłącznie dla tej sypialni.

Bryła budynku została zaprojektowana jako prosta, minimalistyczna, dach dwuspadowy, bez okapów. Jedynie od strony południowej zaprojektowano okap ze ścianą osłaniającą taras, która symbolicznie oddziela część dzienną domu od drogi publicznej. W kierunku widoków ściana zaczyna się ponad poziomem okien. W prostej bryle znajduje się jedno wysunięcie ( garaż)  przechodzące w zadaszenie głównego wejścia do budynku. Całość tworzy spójną i prostą bryłę z charakterem. Niemal czarno-biała kolorystyka ma podkreślić minimalizm zawarty w bryle tak, aby całość tworzyła nowoczesny, ponadczasowy budynek.









Wszystkie zamieszczone  materiały są chronione prawami autorskimi.

Next Post

Previous Post

© 2020

Theme by Anders Norén