Osiedle Kosmiczna

Konkurs na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej osiedla wielorodzinnego zrównoważonego przy ul. Kosmicznej w Katowicach.

Nasza praca złożona na konkurs.

Zespół projektowy: Martyna Kotulek, Zuzanna Wojciech, Aleksandra Targiel-Kościelny, Jakub Jopek, Michał Kościelny

Teren opracowania znajduje się w dzielnicy Giszowca, która ma duże znaczenie historyczne dla Śląska.
Obecnie zabytkowe założenie osiedla robotniczego zostało przytłoczone przez kompleksy wielkopłytowych
osiedli mieszkaniowych, które górują nad niską zabudową domów jednorodzinnych.
Podczas pracy projektowej dokonano analizy otoczenia. Zwrócono uwagę na istniejący, tradycyjny typ
zabudowy mieszkaniowej oraz jej cechy charakterystyczne. Następnie przeanalizowano ich skalę, materiały używane w elewacji oraz charakter dziedzińców. Podczas analizy zauważono i wyodrębniono cechy charakterystyczne i powtarzalne, które nadają charakter dzielnicy. Najczęściej powtarzającymi się cechami w budownictwie były: jednobryłowe budynki na planie prostokąta (prostopadłościanu), przekryte dachem dwuspadowym.
Dominującymi odcieniami kolorystycznymi jest czerwień dwuspadowego dachu oraz biel tynku w bryle parteru.
Naszą odpowiedzią na temat konkursowego tematu jest osiedle w skali przyjemnej dla ludzkiego odbioru.
Projekt zakładał stworzenie osiedla wpisującego się w istniejącą zabudowę. Zwrócono uwagę na dominujące wolnostojąco budynki mieszkalne. Zaprojektowano budynki w postaci punktowców zlokalizowane po obrysie założenia łączą w sobie cechy zabudowy kwartalnej kształtując wewnątrz zielone dziedzińce. Dzięki
takiemu zabiegowi projektowemu, przestrzeń staje się atrakcyjna dla mieszkańców, zapraszając do wspólnego spędzania czasu oraz umacniania więzi sąsiedzkich. Projektowane osiedle, które układem urbanistycznym oraz przestrzeniami wewnątrz założenia nawiązują do idei przyświecającym architektom Zillmannom początkiem XX wieku.

 

 

Wszystkie zamieszczone  materiały są chronione prawami autorskimi.

Next Post

Previous Post

© 2022

Theme by Anders Norén